Du sparer og du sparer og du sparer. Men håret vil liksom aldri bli langt! Super-frustrerende, det skjønner vi godt. Derfor har vi samlet sammen noen tips og triks for deg som gjerne vil ha langt hår og synes det er veldig lang vei til mål.

1. Vær forsiktig med kjemikaliene

Har du hår som ikke er super-robust, bør du holde deg unna helbleking i spareperioden. Alle hårbehandlinger med sterke kjemikalier sliter på hårkvaliteten. Derfor anbefaler vi at fargebehandlingene du gjør i spareperioden er mest mulig skånsomme. Vi kan gi gode råd om hva akkurat ditt hår tåler, og hva slags fargebehandlinger vi har som er best mens du sparer.

2. Skaff deg en sparesveis du kan leve med

Hår vokser langsomt, i gjennomsnitt en centimeter i måneden. Har du skulderlangt hår og vil ha det et stykke ned på ryggen, betyr det gjerne at du har en spareperiode foran deg på et år eller mer. For å forebygge følelsen av at du går med konstant sparesveis, bør vi finne en frisyre til deg som gjør at du synes du ser bra ut underveis. Kanskje er det å klippe en lugg, som vi senere lar vokse ut. Eller å klippe opp håret i lag som gjør at du tross alt har en frisyre mens du sparer.

Les også: Nå skal luggen være kort!

3. Vær forsiktig med børsten etter dusjen

Vått hår blir lett ødelagt. Skal du beskytte håret i spareperioden, bør du derfor gå forsiktig frem når du børster håret etter dusjen. Hvis du sliter og drar i børsten for å få ut flokene, kan du være sikker på at det går med mange hårstrå i dragsuget.

Les også: Du må skylle lenger enn du tror

4. Ikke dropp de jevnlige frisørbesøkene

Selv om det virker fristende: Ikke dropp å jevnlig stusse håret hos frisøren underveis. Hvis tuppene dine først er blitt flisete, risikerer du at skaden nederst på hårstrået forflytter seg oppover. Da må vi gjerne klippe vekk flere centimeter når du først stikker innom salongen. Dessuten: Flisete hår ser jo ikke særlig lekkert ut, uansett hvor langt det er.

5. Bruk beskyttende produkter

Varmebehandlinger sliter veldig på håret. Dersom du må føne håret ofte, eller er glad i å bruke rettetang eller krølltang, anbefaler vi et varmebeskyttende produkt før du går i gang. Hvis føneren din har mulighet for å blåse kaldluft istedet for varmluft, er det lurt å benytte seg av den muligheten selv om det gjør at tørkingen tar litt lenger tid.

Sitter børsten fast? Vel, da har du ikke vært forsiktig nok…

6. Bytt børste

Forskjellige børster sliter på håret på forskjellige måter. Generelt sett er børster med naturbust mest skånsomme for håret. Jo større børsteflate den har, jo bedre er det. Har du spesielt skjøre hårstrå, bør du kanskje også vurdere en tangle teezer som man gjerne bruker på små barn. Med denne er det nesten umulig å herpe håret, samme hvor hardt du drar i børsten.

7. Forsiktig med håndkleet

Det er ikke bare børsten du bør være forsiktig med etter dusjen. Du sliter også enormt på håret om du gnukker og gnir for mye med håndkleet. Bruk håndkleet til å klemme ut vannet av håret, da unngår du også å lage store floker som du senere må børste ut med kraft.

8. Spis sunt

Håret er ikke det første kroppen prioriterer når alle vitaminer og mineraler fra maten skal fordeles. Derfor blir gjerne håret matt og livløst dersom du går på strenge dietter der du ikke får i deg nok næringsstoffer. Særlig B-vitamin og jern er viktig for å skape gode vekstforhold på knotten.

9. Bruk hårkur jevnlig

En god hårkur som er valgt ut med tanke på akkurat din hårtype er gull verdt når du skal holde håret sunt og friskt i spareperioden. Du trenger ikke å kjøpe den dyreste, men ta gjerne med deg rådene vi gir om hva slags type hårkur som passer best til deg. Forskjellige typer hår har forskjellige utfordringer – og vi med lang trening i å vurdere dette kan gi deg gode og personlige råd.

10. Sett deg realistiske mål

Det er et kjedelig råd, vi vet. Men det er viktig å ha realistiske forventninger til hvor langt og flott håret ditt kan bli. Det er nå engang sånn at vi er utstyrt med forskjellig hårtype, og noen har hår som aldri vil bli langt, tykt og bølgete. Og da har du to valg: Jukse litt (det finnes mye fint i extensions!), eller la oss hjelpe deg med en frisyre som gjør det beste ut av den hårtypen du er utstyrt med. Det behøver ikke å bli noe dårligere alternativ!

Les også: Seks grunner til at du ikke klipper deg kort – og hvorfor vi synes du bør gjøre det likevel